Ha már terveztél weboldalt, akkor ismerheted az árnyoldalait. Erről bővebben a másik blogomban írtam már, de egy online alkalmazás kapcsán előjött a téma.

Sok esetben sem az ügyfél, sem a grafikus, de a programozónak sem derül ki mit is kéne pontosan megvalósítani egy honlapkészítés kapcsán. Pedig ha lett volna akár csak egy szabadkézi rajz (mockup), vagy egy drótvázas grafika (wireframe), akkor minden máshogy alakul.

wireframe,mockup,drózváz

A drótvázas weboldal tervezés lényege

 A lényege, hogy egyszerű vonalas ábrákkal és szöveges feliratokkal megtervezzük az elkészítendő weboldal, webes alkalmazás vagy honlap felépítését. Lépésről-lépésre minden kidolgozásra kerül, csak egyszerűbb elemekkel. A további fázisokban a webdesign készítő (webgrafikus) és a builder is ez alapján fog dolgozni. Sőt a programozó is rászagol a kérdésre hiszen minden információt tartalmaz, amiből meg lehet építeni egy új, jól működő weboldalt.

 

960gs,wireframe,mockup

 

Wireframe, Mockup Online eszközzel

 A weboldalon egy regisztrációért cserébe használhatjuk a bétás szoftvert, ami weboldalak drótvázas tervezésére szolgál. Rétegeket kezel, másolhatjuk a kész rétegünket. A kész produktumot, menthetjük és később visszatérhetünk a szerkesztéshez De lehetőségünk van exportálni pdf vagy png formátumba is.

960 Grid system (960gs) használok, és a szoftver támogatja a tervezés, megjelenítés során. De a Blueprint is támogatott. A tervezés befejezésekor lehetőségünk van megosztani másokkal vagy beágyazni iframe-el weboldalba a kész produktumot, ami lapozható lesz.

hasonló bejegyzés:

  1. Adatbázis tervezés eszközei
  2. Online kollaboratív ingyenes eszköz entri.co